Actualment esteu veient La llegenda de Pirene

La llegenda de Pirene

L'origen del nom dels Pirineus

Segons la mitologia grega, al principi dels temps, després de la creació de la terra, un poble, els Bekrydes, vivia en una zona de la pre-Gaulla i la Ibèria. Pyrène, una noia bonica rossa, tan jove i tan dolça, va ser cortejada per tots els reis i senyors de la zona. Però ningú va trobar el favor als seus ulls.

Durant la seva obra, Hèrcules, el fill de Zeus, va arribar a les terres dels Bekrydes. Conegut per les seves gestes, va ser rebut com un heroi i Bebryx, rei dels Bekrydes, el va convidar a un banquet sumptuós.

Hèrcules tornava de la fi del món conegut. Feia temps que caminava. Pyrene va mirar Hèrcules amb ulls brillants. Hèrcules ho va entendre i va tornar a la nit. La Pyrène i l’Hèrcule es van parlar en veu baixa. “M’encantaria que et quedis aquí i es fessis pastor. Tindríem el millor ramat del país”, diu Pyrène. “Al vespre, sentireu la meva crida quan aplegui el ramat. Aleshores sabreu que no m’endarreré més», va respondre Hèrcules. Ella es veia filant llana, ell es veia com un pastor vigilant les seves ovelles, protegint-les dels óssos i dels llops.

Tot l’estiu es van trobar al bosc. De vegades, quan feia massa calor, anaven a banyar-se al torrent. Ningú sabia de la seva aventura. Hèrcules ja no anava a les carreteres i Pyrène tornava cada vespre amb cistelles plenes de maduixes, mores o nabius. El temps de l’amor, malauradament, arribava al seu final, les tempestes anunciaven la caiguda.

Va arribar la tardor, va ser l’últim dia passat al bosc. Hèrcules esperava el Pyrene assegut en una roca i respirant l’olor de l’herba i les fulles. Pirineu no trigaria gaire. De sobte, Hèrcules va sentir al cel la crida de les oques salvatges que tornaven al seu país. “És un presagi, m’he d’anar”, es va dir a si mateix. De seguida va marxar cap a l’est, lluny del bosc i del Pirineu. Pyrene es va apropar a les roques per trobar Hèrcules. Ella li anava a dir que esperava un fill. Quan va arribar, va trucar a Hèrcules però ell no li va contestar. Llavors va entendre: Hèrcules havia desaparegut.

De seguida va córrer cap a l’est, travessant els matolls d’esbarzers, pujant pels vessants dels turons, vadeant pels estanys. Només es va parar a beure i a plorar. Va entendre que mai no arribaria al dia d’Hèrcules i s’estiria a l’herba i va cridar de tristesa.

Travessant boscos plens d’animals salvatges, Pyrène buscava el més mínim rastre del futur pare dels seus fills. Els dies van passar, la fam i el fred van fer la resta… i ningú va trobar la Pyrène…

Al seu retorn, Hèrcules va anar als Bekrydes i va buscar el Pirineu. Bebryx, el pare de Pyrene, li va explicar la trista notícia. Hèrcules boig de ràbia va anar a buscar el que havia arribat a trobar un cop acabada aquesta obra. Recorrent els boscos, recorrent els racons més petits, tant pels cims i els torrents d’aquestes vastes regions, va trobar les restes de Pyrène lluny del lloc de la seva primera reunió.

Incapaç d’acceptar la realitat, va voler construir una tomba a l’alçada del seu amor…

Va cavar durant dies, arrencant les roques més grans del terra… Després va amuntegar grans blocs de pedra com a tomba. Així va amuntegar les roques creant una muntanya alta.

Hèrcules va pronunciar aquestes poques paraules d’adéu: “Perquè el teu nom, estimat Pirineu, sigui conservat per sempre pels homes que poblaran aquesta terra, aquestes muntanyes en què dormis per l’eternitat s’anomenaran: Pirineus…

Deixa un comentari